Kontakt info@carclean.se

Vaxning

Det tredje steget i en grundlig rengöring av bilen är att vaxa den. Vaxet skapar ett skikt som skyddar lacken och plåten mot UV-strålar, vägsalt, fågelspillning och annat som kan skada eller smutsa ned bilens utsida.

Vilken typ av bilvax man använder är till stor del en smaksak. Det finns vaxer med och utan polish, och har man redan polerat lacken kan man använda ett rent vax utan polish. Ett sådant vax kallas ofta hårdvax.Vaxning av bil

Vaxet ska påföras med en skumgummikudde eller en mjuk handduk i frotté. Sprid ut vaxet, och arbeta in det i lacken med ett milt tryck. Det är inte mängden vax som är avgörande för slutresultatet, faktum är att för mycket vax bara leder till att det blir svårare att efterpolera. Däremot upplever många att resultatet blir bättre om man vaxar två gånger, och alltså lägger på två skikt vax.

Det går också att vaxa med polermaskin, om än inte med samma trissor som man använder för polering. Lägg tre klickar vax, var och en stor som en ärta, på varje trissa och polera på låg hastighet. När det inte går att se något vax på bilen är det dags att lägga på mer.

När vaxer har torkat, vilket tar minst en timme, ska överflödet poleras bort med en mikrofiberduk, för att få fram glansen. Den som vill lägga på ett laget vax till gör detta efter att ha polerat lacken. När man är nöjd med glansen tar man bort maskeringstejpen, om man har använt sådan för att skydda lister och liknande vid polering. Klister, vax och rengöringsmedel som hamnat på plastytorna kan vara svårt att få bort, men det finns speciella rengöringsmedel för detta. Eventuellt kan man behöva en mjuk borste för detta.

Vaxa bilen regelbundet! Det gör det lättare att hålla bilen ren, framför allt blir det lättare att få bort döda insekter från fronten.