Kontakt info@carclean.se

Såhär byter du till sommardäck

Var noga med att byta till sommardäck och vinterdäck när vädret och årstiderna förändras. Detta för att inte råka ut för onödiga olyckor. Här berättar vi hur du byter däck på bilen. 

Varje år försöker man avgöra när det är dags att byta till sommardäck respektive vinterdäck, vilket inte alltid kan vara så lätt. Ibland kommer snön tillbaka i maj, trots att det är meningen att solen ska skina och sommaren ska vara på väg. Andra år kommer inte snön förens till jul, vilket gör det svårt att avgöra om man ska sätta på vinterdäcken även om man inte ens har sett skymten av snön ännu.

Regler för sommardäck och vinterdäck

För att göra det lite enklare kan man hos Polisen läsa om vilka datum som gäller vilken typ av däck. Man får helt enkelt bara använda dubbdäck mellan 1 oktober och den 15 april. Om snön kommer tidigare eller ligger kvar längre är det lagligt att hålla dubbdäcken på, annars ska bytet till sommardäck ske innan 15 april. Vinterdäcken eller dubbdäcken som de också kallas måste dock vara på från 1 december och 31 mars om det är vinterväglag.

Det är viktigt att man följer dessa regler då man både förstör vägen om man använder dubbdäck för länge på torrt väglag, men det är också en säkerhetsrisk att bryta på lagen. På Aftonbladet skriver man att vinterdäck består av en annan typ av gummi jämfört med sommardäck vilka kan smälta och bli vådligt hala om man använder dem även under sommarhalvåret.

Byt till sommardäck på ett smidigt sätt

Här kommer en lätt guide om hur du smidigt byter dina däck på bilen, läs mer på Expressen.

Det är viktigt att du försäkrar dig om att bilen står på ett plant underlag med handbromsen åtdragen. Lätta sedan på hjulbultarna. Hissa upp bilen med en rejäl domkraft som klara av bilens vikt. Den som brukar ingå i bilen är endast avsedd för snabba nödbyten.

Skruva sedan av ett däck i taget och byt till det nya. Tänk på att sätta däcken med bäst mönsterdjup längst bak, detta för att ge bilen bättre fäste och spårning. Tänk att dra åt bultarna tillräckligt och försäkra dig om att däcken sitter fast.

Tänk på att efter några mils körning dubbelkolla att bultarna fortfarande sitter ordentligt. Kontrollera även lufttrycket då och då för att få bra rullmotstånd.

Lycka till!