Kontakt info@carclean.se

Lackpolering

Efter att ha tvättat bilen och torkat den ordentligt är det dags att polera lacken. Att göra detta för hand tar lång tid, men som tur är finns det bra polermaskiner att köpa eller hyra.

Polering med maskinAtt polera lacken med maskin blir allt vanligare. Det finns flera typer av polermaskiner, kraftiga roterande som liknar vinkelslipar, och oscillerande maskiner, som ofta har dubbla huvuden. Vilken maskin man än använder bör man börja med att markera de ytor som inte ska poleras, som listerna. Detta gör man för att skydda dessa områden från polermedlet, som annars kan ge upphov till fläckar.

Den som använder en roterande maskin bör först provpolera, helst på en skrotbil, för att lära sig att hantera maskinen. Eftersom den roterande maskinen är kraftfull är det lätta hänt att man slipar igenom lacken, eftersom man trycker för hårt. Extra svårt är det att inte skada lacken när man polerar vid ett hörn. Vilken typ av polerrondell man väljer påverkar också risken för att man skadar lacken. Rondellerna finns i flera material, och rent generellt kan man säga att lammull tar hårdare än syntetmaterial som skumgummi.

Har man inte riktigt trött lack kan man använda en oscillerande maskin istället. Så länge man iakttar vissa säkerhetsåtgärder är det i princip omöjligt att skada lacken. Man får inte tappa maskinen, och måste stänga av motorn innan man lyfter upp maskinen. Man bör också använda maskeringstejp även vid polering med denna typ av maskin, och se till att välja ett polermedel som passar bra till den aktuella lacken. Är man osäker kan man fråga sin bilrekondare.

Arbeta med maskinen på ett litet område i taget, och flytta inte maskinen förrän området är helt färdigpolerat. Genom att arbeta metodiskt på detta sätt kommer du att undvika att missa något område. När poleringen är klar har medlet antagligen torkat där du började. Då är det dags att torka bort överskottet, med en mikrofiberduk eller en frottéhandduk.