Kontakt info@carclean.se

Hastighetsbegränsningar och fartkameror

Fartkameror, så kallade trafiksäkerhetskameror, är viktigare än man kan tro ute på vägarna. Dessa räddar inte bara 20 liv om året de ser även till att många färre blir allvarligt skadade i trafikolyckor eftersom bilister sänker farten.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur många körlektioner som i genomsnitt krävs för att man ska lyckas ta ett körkort, något som är beroende på om man fått köra mycket privat eller inte såklart.

 

Hastighetsbegränsningar och fortkörningsböter

 

Det man får lära sig i riskettan är bland annat hur hastigheten påverkar hur pass allvarliga följder en trafikolycka får samtidigt som det även ökar risken för att en trafikolycka ska ske. Med andra ord är hastighetsbegränsningarna och fortkörningsböter jätteviktiga för att hindra olyckor och dödsfall i trafiken.

 

Mer fakta om trafiksäkerhetskamerorna går det att läsa sig till på Trafikverkets hemsida:

 

  • De cirka 1 600 trafiksäkerhetskameror som fanns vid utgången av 2017 sparar cirka 20 liv per år.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.

 

De är vidare placerade på sådana platser där mest olyckor historiskt har skett och där gör de även som mest nytta. De gör så att bilister sänker hastigheten och det räddar liv och minskar skador i trafikolyckor generellt. När bilister sänker farten och kör långsammare minskar dessutom ljudet från bilar och fordon, bullret, samt utsläpp av koldioxid och diverse andra skadliga partiklar som kommer ut. Smart va? Det visar sig att hela 70 procent av svenskarna, om inte mer än så, är positivt inställda till trafiksäkerhetskameror, eller fartkameror som det heter i dagligt tal. Denna positiva inställning har faktiskt funnits alltsedan starten 2006. Det finns med andra ord ingen anledning att montera ner kamerorna eftersom de gör stor nytta.