Kontakt info@carclean.se

Fixa bilens exteriör

Att få sin bil riktigt fin till våren kräver en del arbete. Men det är egentligen inte svårt. Däremot krävs det att man är lite försiktig, för det som är tufft mot smuts kan även vara detsamma mot känsliga delar, både utanpå och inuti fordonet.

Biltvätt med högtryckstvättAlla vill ha en fin bil, men alla vet inte hur de ska gå till väga. Med rätt vägledning kan dock alla lyckas med att få en bil som är så ren att den väcker avund hos grannarna, och det utan att lägga ned speciellt mycket tid. Framför allt sparar man in tid nästa gång bilen blir nedsmutsad – den kommer att vara betydligt lättare att få ren den gången. Ska man sälja bilen är en väl utförd rengöring ett sätt att kunna få ett högre pris.

Det allra största felet som många gör när de ska rengöra sin bil är att de använder fel produkter. Rengöringsprodukter som är avsedda för annat än bilar ska aldrig komma i närheten av en bil, möjligen kan man frakta de produkterna i bagageutrymmet. Skippa därför såpa, diskmedel, fönsterputs och liknande produkter. De är sällan bra för bilen.

I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen där det inte finns någon oljeavskiljare. För att undvika att smuts och oljeprodukter går rinner ut i sjöar och vattendrag bör man därför hålla till i en gör det själv-hall, med högtryckstvätt och oljeavskiljare i avloppet.

Så här gör du

  1. Om bilen är riktigt nedsmutsad måste man börja med avfettning. Kallavfettning kan användas för att få bort fet smuts med asfaltsfläckar. Om bilen är lite mindre smutsig kan man använda ett alkaliskt avfettningsmedel.
  2. Efter avfettningen är det dags att använda högtryckstvätten, för att spola bort all lös smuts. Det gäller att vara noggrann, och inte missa några håligheter där gruskorn kan gömma sig. Allt grus som stannar kvar på karossen riskerar att repa lacken längre fram.
  3. Använd inte högtryckstvätten på detaljer som sticker upp, eller där det finns stenskott i lacken, eftersom vattenstrålen kan fläka upp skadan ytterligare. Använd därför en mjuk diskborste på känsliga ställen, och emblem kan rengöras med tandborste.
  4. Schamponera bilen med bilschampo och vatten. Arbeta med en mjuk svamp, och tänk på att det inte blir renare för att man använder mer schampo än nödvändigt. Däremot är det viktigt att inte snåla på vattnet. Häll ut det sista vattnet ur hinken utan att använda det, eftersom det är längst ned som sand och grus samlas.
  5. Spola av schampot, nedifrån och upp, för att undvika att smutsigt vatten fastnar på en smutsig yta längre ned på bilen. Avsluta med att spola uppifrån och ned med högtryckstvätten. Var extra noga med listerna och registreringsskylten, för där kan det samlas mycket smuts. Spola tills vattnet som rinner från området är helt rent, ibland tar det lång tid.
  6. Om du bor där det är mycket kalk i vattnet (hårt vatten) finns det risk för kalkfläckar. Använd gummiskrapa på horisontella ytor, och eftertorka med sämskskinn. Skaka av skinnet med jämna mellanrum för att se till att inga gruskorn fastnar.

Nu är det dags för nästa steg, som är att polera lacken. Hur det går till kan du läsa här.