Kontakt info@carclean.se

Bilbedrägerier ökar

Bilbedrägerierna ökar i landet enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). Därför är det extra viktigt att vara försiktig och uppmärksam om man planerar att sälja sin bil. Med tips från Motormännen kan man minska risken för att man själv blir lurad.

Det är alltid lite klurigt när man ska sälja något av värde, till exempel när man ska sälja bil. Det kan vara jobbigt att veta hur man ska göra, vad som är bra att tänka på och ska man acceptera att köparen vill pruta? Det är klart att man är lite orolig om hur affären kommer att gå till, speciellt nu när Motormännen går ut med siffror som visar på att bedrägerierna har ökat de senaste åren. Hur många av dessa som är bilbedrägerier är okänt men uppgifter som kommit in till Nationellt bedrägericentrum tyder på att bilbedrägerierna ökar markant.

Som man skriver om i en artikel på Expressen är en typ av bilbedrägerier som ökat de senaste åren när bilförsäljare lurar bilägare som ska sälja sina bilar. De lovar att sköta bilförsäljningen på ett proffsigt sätt med ser istället till att bilägaren blir av med sin bil. Detta är självklart inget man som bilägare vill bli utsatt för.

Såhär undviker du att bli lurad

På Motormännen kan man ta del av tips på hur man säljer sin bil säkert. Detta är några av tipsen man ska ta del av om man vill undvika att bli lurad under försäljningen av sin bil:

  • Om du har haft kontakt med en potentiell köpare till bilen är det bra att dubbelkolla vem spekulanten är. Be om att få se legitimation när ni ses första gången.
  • Om spekulanten vill provköra bilen är det viktigt att du följer med under tiden.
  • Var noggrann när köpet genomförs. Anmäl rätt uppgifter till transportstyrelsen och se till att pengarna kommit in på kontot innan du ger dig av med bilen. Att använda betalappen Swish är ett bra tips då man för över pengarna med ett kvick. Skriv aldrig över bilen innan betalningen har skett.
  • Om du valt att ta hjälp av en bilförmedlare är det viktigt att noggrant kontrollera företagets bakgrund och gärna prata med någon som använt tjänsten tidigare.